fredag 9 maj 2014

Äppel- och vaniljkaka

ÄPPEL- OCH VANILJKAKA

Passa på när höstens äpplen mognar och gör utsökta vetekakor. Förutom äpplen gömmer sig mandel och vaniljkräm under flätningen.

2 kakor, ca 24 bitar

100 g smör eller margarin
4 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
10 dl vetemjöl

Fyllning:
6 - 8 äpplen
1 dl mandel
2 msk socker
5 dl vaniljkräm, färdigköpt
eller hemlagad efter eget recept

Till pensling:
uppvispat ägg


Smält matfettet och blanda i mjölken. Låt det bli 37°. Smula ned jästen i en bunke och lös upp den med litet av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt samt mjölet i omgångar. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa 30 minuter.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rund kaka, 35 - 40 cm i diameter. Lägg över kakorna i två välsmorda, runda bakformar och låt ca 10 cm av degen hänga över kanten.

Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. halvera mandlarna. Lägg äppelklyftor och mandel i botten, strö över sockret och klicka på vaniljkrämen.

Klipp till ett par cm breda remsor i den överhängande degen, fläta ihop dessa och lägg dem över fyllningen. Jäs bröden ca 30 minuter. Pensla med ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 175 - 200° ca 30 minuter. Låt kakorna svalna under bakduk på galler.


Tid för tillagning:
Förberedelse 20 - 30 minuter
Jästid 1 timme
Tid i ugnen ca 30 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar