KNÄCKIG ÄPPELKAKA
Äppelkaka är lika gott till dessert som till eftermiddagskaffe. Kanel och äpple är en oslagbar kombination för att åstadkomma en god äppelkaka.
4 - 6 portioner
4 - 6 äpplen
2½ dl nötkärnor
2 msk socker
2 tsk mald kanel
175 g smör eller margarin
2½ dl farin
2½ dl vetemjöl
2 ägg
Garnering:
florsocker, valnötskärnor
och ev färsk mynta
Serveringstips:
Vaniljsås, vispad grädde eller glass
passar bra till äppelkakan.
Skala, kärna ur och skiva äpplena. Hacka nötterna grovt. Lägg äppelklyftorna i en smord, ugnssäker form och strö över socker och kanel. Smält matfettet och låt det svalna något. Blanda det med farin, mjöl och nötter i en bunke.
Tillsätt äggen och rör tills allt är väl blandat. Bred smeten över äpplena och grädda kakan i mitten av ugnen i 175 - 200° 35 - 40 minuter eller tills äpplena är mjuka och ytan fått färg.
Sikta florsocker över äppelkakan, strö över litet hackade valnötter och garnera ev med mynta. Servera äppelkakan.
Tid för tillagning:
Förberedelse 25 minuter
Tid i ugnen 35 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar