torsdag 15 maj 2014

Knäckig äppelkaka

KNÄCKIG ÄPPELKAKA

Äppelkaka är lika gott till dessert som till eftermiddagskaffe. Kanel och äpple är en oslagbar kombination för att åstadkomma en god äppelkaka.

4 - 6 portioner

4 - 6 äpplen
2½ dl nötkärnor
2 msk socker
2 tsk mald kanel
175 g smör eller margarin
2½ dl farin
2½ dl vetemjöl
2 ägg

Garnering:
florsocker, valnötskärnor
och ev färsk mynta

Serveringstips:
Vaniljsås, vispad grädde eller glass
passar bra till äppelkakan.


Skala, kärna ur och skiva äpplena. Hacka nötterna grovt. Lägg äppelklyftorna i en smord, ugnssäker form och strö över socker och kanel. Smält matfettet och låt det svalna något. Blanda det med farin, mjöl och nötter i en bunke.

Tillsätt äggen och rör tills allt är väl blandat. Bred smeten över äpplena och grädda kakan i mitten av ugnen i 175 - 200° 35 - 40 minuter eller tills äpplena är mjuka och ytan fått färg.

Sikta florsocker över äppelkakan, strö över litet hackade valnötter och garnera ev med mynta. Servera äppelkakan.


Tid för tillagning:
Förberedelse 25 minuter
Tid i ugnen 35 minuter


Från Lätt & Läckert







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar