lördag 31 maj 2014

Marängcrisptårta

MARÄNGCRISPTÅRTA

Fräscht syrlig och lagom söt, fylld med apelsinkräm, jordgubbar och vispad grädde.

1 tårta, ca 10 bitar

Krispbottnar:
5 äggvitor
3 dl socker
1 dl vetemjöl
2 msk kakao
3 dl rice crispies

Apelsinkräm:
5 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
pressad saft av 1 apelsin
finrivet skal av ½ apelsin
½ msk potatismjöl
25 g smör eller margarin

Fyllning:
3 dl vispgrädde
5 dl jordgubbar

Garnering:
jordgubbar
färsk citronmeliss


Sätt ugnen på 175°. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm, med bakpapper. Ta fram äggvitorna så att de blir rumstempererade.

Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Sikta ned mjöl och kakao i smeten. Tillsätt rice crispies och rör om varsamt tills allt blandats väl. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda bottnen i nedre delen av ugnen 25 - 30 minuter eller tills den känns torr. Låt gärna bottnen stå kvar och eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt.

Apelsinkräm: Mät upp alla ingredienserna förutom matfettet i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills krämen tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen. Tillsätt matfettet och rör om tills det smält. Ställ krämen svalt att stelna. Vispa grädden. Skölj och rensa bären. Skär dem i mindre bitar.

Dela bottnen i tre jämnbreda längder och lossa dem från bakpapperet. Lägg samman bottnarna med apelsinkräm, vispad grädde och bär. Garnera gärna med några extra jordgubbar och citronmeliss.


Från Allers nr 24/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar