söndag 11 maj 2014

Vaniljtårta med bärgelé

VANILJTÅRTA MED BÄRGELÉ

Födelsedagar, högtidsdagar och andra bemärkelsedagar - vad lämpar sig väl bättre än att fira dessa dagar med än en riktigt festlig tårta?

1 tårta, ca 12 bitar

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1½ tsk bakpulver

1½ - 2 dl äppelmos

Vaniljkräm:
2 äggulor
3 dl vispgrädde
1½ msk socker
1 msk potatismjöl
2 - 3 tsk vaniljsocker

Gelé:
1½ tsk gelatinpulver
1 dl vatten
1 dl socker

Garnering:
1 kiwi i skivor
2 persikohalvor i skivor
färska hallon eller jordgubbar
1 pkt rostade mandelspån, 35 g


Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ned det i smeten. Häll smeten i en rund bakform, 1½ l. Grädda i nedre delen av ugnen 25 - 30 minuter. Låt kakan svalna.

Vaniljkräm: Blanda äggulor, grädde, socker och potatismjöl i en kastrull. Värm på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Rör ned vaniljsocker och låt kallna.

Gelé: Lös upp gelatinet enligt anvisningarna på förpackningen. Koka vatten och socker några minuter. Rör ned det upplösta gelatinet och låt halvstelna i kylen 30 minuter.

Dela kakan i tre bottnar. Lägg ihop bottnarna med äppelmos på den ena och 2/3 av vaniljkrämen på den andra bottnen. Bred resten av vaniljkrämen runt tårtan. Lägg frukten på tårtan och skeda över det tjockflytande gelatinet. Tryck fast mandelspån runt tårtan.


Tid för tillagning:
Förberedelse ca 30 minuter
Tid på spisen 10 minuter
Tid i kylen ca 30 minuter
Tid i ugnen 25 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar