söndag 25 maj 2014

Hallon- och mjuk nötmarängtårta

HALLON- OCH MJUK NÖTMARÄNGTÅRTA

Använd glutenfritt mjöl eller majsmjöl om du vill få tårtan helt glutenfri. Bottnarna är frasiga när allt just har lagts ihop, men de mjuknar av krämen.

6 - 8 bitar

1 dl hasselnötter
4 äggvitor
1½ dl socker
2 krm pressad citronsaft

Kräm:
4 äggulor
3/4 dl socker
1½ dl crème fraîche
50 g smör
1 krm äkta vaniljpulver
eller ½ urskrapad vaniljstång

Garnering:
250 g hallon
florsocker
mynta


Rosta hasselnötterna i torr stekpanna på medelvärme ca 5 minuter. Gnugga bort skalen genom att lägga dem i en kökshandduk. Hacka nötterna.

Kräm: Blanda äggulor, socker, crème fraîche, smör och vanilj i en kastrull. Värm och sjud försiktigt under omrörning till en tjock kräm. Kyl krämen.

Sätt ugnen på 160°. Fäst ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och mjöla både bottnen och kanten lätt. Vispa äggvitorna till ett vitt skum och tillsätt sockret, litet i taget, under vispning. Vänd ned hasselnötterna och blanda i citronsaften. Bred ut marängsmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt kallna.

Lossa marängbottnen ur formen och bred krämen över. Låt stå i kylen ca 2 timmar.

Garnering: Lägg på hallonen och pudra över florsocker. Garnera med mynta och servera.


Från boken "Sött" av Cecilia Lundin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar