fredag 16 maj 2014

Citronrulltårta

CITRONRULLTÅRTA

Belöna favoritgästerna med denna imponerande, men ändå enkla, rulltårta fylld med citronkräm.

10 skivor

2 äggulor
1 dl socker
2 msk färskpressad citronsaft
2 msk vaniljsocker
2 dl siktat vetemjöl
3 äggvitor
½ dl florsocker
smör eller margarin till plåten

Fyllning:
200 g lätt färskost
½ dl gräddfil
3 msk socker
rivet skal av ½ citron
saft av ½ citron


Sätt ugnen på 200°. Klä en långpanna, ca 30 x 20 cm, med bakplåtspapper och smörj papperet med matfett.

Vispa äggulor och ½ dl socker med elvisp i en skål till en tjock, porös smet. Vispa ned citronsaft och vaniljsocker. Blanda ned mjölet. Vispa äggvitorna i en annan skål till ett hårt skum. Vispa ned resterande socker. Vänd ned äggvitan i smeten, häll smeten i långpannan och baka 15 minuter i ugnen tills den känns torr med en provsticka.

Blanda färskost med gräddfil och socker i en matberedare. Smaksätt med citron. Häll florsockret på en ren handduk och vänd upp kakan på handduken. Ta bort smörpapperet. Börja på långsidan och rulla ihop kakan tillsammans med handduken. Placera kakan med skarven nedåt på ett ugnsgaller och låt svalna.

Rulla upp kakan och bred på citronkrämen. Lämna 2½ cm av kanten fri. Rulla ihop kakan utan handduk och skär den i skivor.


Tid för tillagning: 45 minuter + kylning.


Från IMP kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar