KAMBRÖD
Kambröd bakar och äter man ofta i Tornedalen. Förr i tiden bakade man kambröd samma dag man kärnade smör. Som fett i degen använde man halvkärnat smör, som smakade litet surmjölk. Idag använder vi en blandning av gräddfil och smör eller margarin.
Ca 20 st
6½ dl vetemjöl
1½ dl socker
1 tsk bakpulver
2 dl gräddfil
200 g rumstempererat smör
eller margarin
Tips:
Man kan minska sockermängden till
1 dl och i stället pensla bröden med
uppvispat ägg och strö litet socker
ovanpå.
Blanda mjöl, socker och bakpulver. Rör ned gräddfilen, litet i taget, i matfettet. Tillsätt mjölblandningen och arbeta snabbt ihop det hela till en deg. Kavla ut degen till ca 1 cm tjocka och 5 cm breda längder och dela dem i ca 7 cm långa bitar.
Gör 3 eller 4 2 cm djupa skåror på ena långsidan av varje bit. Böj bitarna något så att de blir halvmånformade. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och grädda i ugn vid 225° ca 15 minuter eller tills bröden fått vacker ljusbrun färg och verkar genomgräddade.
Tid för tillagning: Ca 50 minuter, varav
15 minuter/plåt i ugnen.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar