MANDARINTÅRTA
1 tårta, ca 12 bitar
Mördeg:
4 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk socker
1 äggula
smör eller margarin till plåten
1 äggvita till pensling
Fyllning:
2 - 3 blad gelatin
2 burkar mandarinklyftor à ca 310 g
2 dl fruktlag + litet citron-
eller apelsinsaft
Gott att äta till:
Halvsmält glass eller lättvispad grädde
smaksatt med pressad apelsinsaft.
Lägg mjölet på bakbordet och hacka in matfett, socker och äggula. Låt degen vila kallt ca 1 timme. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter. Låt mandarinklyftorna rinna av och ta vara på spadet.
Kavla ut ungefär 2/3 av degen till en rund kaka och flytta över den till en lätt smord plåt. Pensla kakans kant med äggvita. Arbeta resten av degen mjuk och smidig med handen. Fyll den i en spritspåse med krusigt munstycke och spritsa en kant runt om på kakan.
Grädda kakan ca 20 minuter i 175° tills den fått vacker färg. Låt den kallna.
Värm 2 dl av mandarinspadet, krama ur gelatinbladen och lös dem i den heta vätskan. Spetsa smaken med litet citron- eller apelsinsaft. Låt geléet kallna och tjockna. Fyll kakan ganska högt med flera lager mandarinklyftor och ös eller pensla på det trögflytande geléet.
Ställ tårtan svalt tills geléet stelnat. Beräkna ca 30 minuter.
Tid för tillagning: Ca 2 timmar, varav ca
1 timme för degen att vila kallt och ca 30
minuter i ugnen + ca 30 minuter för tårtan
att stå svalt.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar