MJÖLKCHOKLADTÅRTA
En luftig och fluffig tårta med mild chokladsmak på fyllningen. Variera garneringen med andra nötter eller flagad mandel.
Ca 14 bitar
5 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 dl varmt vatten
Fyllning:
200 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
3 msk mörk rom
Garnering:
100 g mörk choklad, 70%
1 dl vatten
½ dl socker
50 g smör
50 g skalade pistagenötter
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl, kakao och bakpulver och vänd ned i äggvispet. Tillsätt vattnet och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 minuter innan den stjälps upp på galler och får kallna. Dela kakan i fyra tunna bottnar.
Fyllning: Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills den smält. Tillsätt rommen och ställ smeten i kylen ca 2 timmar. Vispa fyllningen till en fluffig mousse och lägg ihop tårtbottnarna med moussen emellan.
Garnering: Hacka den mörka chokladen. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Lägg chokladen i kastrullen och rör tills den smält. Rör i smöret och låt glasyren kallna. Grovhacka pistagenötterna, häll glasyren över kakan och låt den rinna ned utmed kanten. Strö över nötterna.
Från boken "Sött" av Cecilia Lundin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar