lördag 10 maj 2014

Österlenkaka

ÖSTERLENKAKA

Låt kakan kallna i formen och skär den sedan i lagom stora rutor. Kakan passar utmärkt att ta med sig ut på picknick eller till sommarstugan.

1 kaka, ca 16 bitar

225 g smör eller margarin
3 dl socker
3 ägg
1 dl pressad apelsinsaft
4 dl vetemjöl
2 tsk mald kanel
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 stora äpplen
2 dl valnötter

Garnering:
florsocker


Rör matfett och socker poröst. Blanda ned äggen, ett i taget, och sedan apelsinsaften. Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker och bakpulver och blanda ned det i smeten.

Skala, kärna ur och hacka äpplena. Hacka valnötterna. Blanda ned äpple och nötter i smeten. Klicka ut smeten i en smord, ugnssäker form, ca 23 x 23 cm. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 - 200° 30 - 35 minuter eller tills kakan är gräddad. Låt den kallna i formen.

Sikta florsocker över kakan, skär den i rutor och servera.


Tid för tillagning:
Förberedelse 20 - 30 minuter
Tid i ugnen ca 35 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar