JORDGUBBSPAJ MED KOKOSTOSCA
Ljuvlig sommarpaj med jordgubbar och krämig gräddfyllning under knaprigt kokostoscatäcke. Supergott med litet fräsch syrlighet.
1 paj, ca 8 personer
Pajdeg:
125 g smör eller margarin
3½ dl vetemjöl
1 msk socker
1 äggula
Fyllning:
1 l jordgubbar
2 tsk potatismjöl
2 dl crème fraîche
2 ägg
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
finrivet skal och pressad saft
av 1 lime
Kokostosca:
½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
½ dl socker
2 dl kokosflingor
1 msk smör eller margarin
Sätt ugnen på 200°.
Pajdeg: Hacka samman alla ingredienserna och tryck ut degen jämnt i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt stå kylskåpskallt tills ugnen blivit varm. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 8 - 10 minuter eller tills det fått svagt gyllenbrun färg.
Skölj och rensa jordgubbarna. Dela större bär i mindre bitar och lägg i en bunke. Strö över potatismjölet och rör om varsamt, så att bitarna blir jämnt mjölade. Blanda övriga ingredienser till fyllningen till en slät konsistens. Fördela jordgubbsbitarna jämnt i pajskalet och häll crème fraîche-blandningen över. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter eller tills fyllningen nätt och jämnt stannat.
Toscasmet: Mät upp grädde, sirap och socker i en kastrull. Rör om och låt blandningen koka till simmig konsistens, ca 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt kokosflingor och matfett. Rör tills allt har blandats väl.
Ta ut pajen ur ugnen och klicka över toscasmeten. Ställ tillbaka och grädda ytterligare 6 - 8 minuter eller tills toscasmeten är gyllenbrun. Servera pajen ljummen.
Från Allers nr 24/14
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar