söndag 18 maj 2014

Franskt bondbröd

FRANSKT BONDBRÖD

Saftigt och välsmakande bondbröd bakat av filmjölk, havregryn och grahamsmjöl. Brödet går utmärkt att frysa om inte hela går åt.

1 bröd, 15 - 20 skivor

2 dl filmjölk
1 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk farin
1 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
5½ - 6 dl vetemjöl

Till pensling:
1 msk starkt kaffe eller vatten


Värm filmjölk och vatten till 37°. Smula ned jästen i en bunke, rör ut den med litet av degspadet och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, farin, havregryn, grahamsmjöl samt vetemjölet, litet i taget. Arbeta degen tills den är smidig och elastisk. Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den blank och smidig. Forma degen till ett avlångt bröd och lägg det på smord plåt. Låt det jäsa övertäckt ca 15 minuter. Gör några skåror i brödet med en vass kniv och pensla det med kaffe eller vatten.

Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 175° 30 - 35 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk. Skär det i skivor och servera det.


Tid för tillagning:
Förberedelse 20 minuter
Jästid 45 minuter
Tid i ugnen 30 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar