APELSINBAKELSER
Av en rulltårta kan du lätt trolla fram de läckraste bakelser genom att skära den i skivor, lägga på vispgrädde och garnera med frukt eller bär.
Ca 15 bakelser
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ msk socker
Fyllning:
1 dl mjölk + 1 dl grädde
1 äggula
3 msk potatis- eller maizenamjöl
2 msk socker
100 g smör eller margarin
rivet skal och saft av 1 apelsin
1½ - 2 dl vispgrädde
2 apelsiner
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver. Rör försiktigt ned mjölblandningen i äggsmeten.
Lägg bakpapper i en långpanna och bred ut smeten på papperet. Grädda i ugn vid 250°. Strö ½ msk socker över den färdiga kakan och stjälp upp den på ett smörpapper. Dra bort papperet som kakan gräddats på och låt den svalna ca 1 timme.
Blanda alla ingredienser till fyllningen utom matfett och apelsin i en kastrull och koka upp blandningen. Rör hela tiden. Låt krämen svalna. Rör matfettet poröst och tillsätt det i små klickar i krämen. Rör ordentligt hela tiden. Smaksätt med rivet apelsinskal och -saft. Bred ut krämen på den kalla kakan, rulla ihop den och låt den stå svalt.
Skär rulltårtan i skivor. Vispa upp grädden och lägg vispgrädde och apelsinklyftor på bakelserna.
Tid för tillagning: Ca 1 timme, varav
5 minuter i ugnen + 1 timme för rull-
tårtan att svalna.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar