måndag 12 maj 2014

Marängkaka med fruktfyllning

MARÄNGKAKA MED FRUKTFYLLNING

1 kaka

4 ägg
4 msk socker
125 g smör eller margarin
1 1/4 dl socker
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl vetegroddar, ev rostade
1 1/4 dl mjölk
1 1/4 dl hackad sötmandel

Garnering:
1½ dl vispgrädde
1 msk socker
4 färska persikor

Hallonsås:
2½ dl färska eller djupfrysta hallon
socker


Knäck äggen försiktigt. Vispa äggvitorna och tillsätt 4 msk socker, litet i taget, i en skål. Rör samman matfettet med 1 1/4 dl socker. Blanda vetemjöl, bakpulver och vetegroddar för sig. Ta 2 msk av blandningen och blanda den med smöret och sockret. Rör ned äggulorna i smeten, en åt gången. Vänd ned mjölblandningen växelvis med mjölken.

Smörj två kakformar och strö i sötmandeln. Spara litet av mandeln. Fördela äggulesmeten jämnt i de båda formarna och strö på 1 msk mandel i varje. Bred ut marängmassan över smeten och strö över resten av mandeln. Grädda kakbottnarna på galler i nedre delen av ugnen vid 150° ca 40 minuter. Ta ut kakorna och låt dem svalna.

Ta kakorna ur formarna och lägg den ena kakan med marängsidan uppåt på ett fat. Vispa upp grädden med socker och bred ut den över kakan. Lägg på frukten. Lägg den andra kakan med marängsidan uppåt ovanpå och dekorera kakan med persikorna.

Till hallonsåsen blandas hallonen med litet socker. Rör ev såsen i matberedare eller mixer.


Tid för tillagning: Ca 1 1/4 timme
varav 40 minuter i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar