söndag 25 maj 2014

Jordgubbs- och cheesecakemuffins

JORDGUBBS- OCH CHEESECAKEMUFFINS

Typiskt amerikanska muffins med extra allt - jordgubbar, knaprigt strössel och saftig cheesecakefyllning.

Ca 8 stora eller 14 mindre muffins

Smet:
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
125 g smör, rumsvarmt
1 3/4 dl + ½ dl socker
2 ägg
1 1/4 dl mjölk
150 g jordgubbar
1½ msk maizena

Cheesecakefyllning:
150 g naturell färskost
4 msk socker
1 ägg
½ tsk vaniljsocker

Garnering:
jordgubbar

Strössel:
25 g smör
3 msk vetemjöl
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker


Sätt ugnen på 175°. Vispa osten till fyllningen mjuk med elvisp och rör i socker, ägg och vaniljsocker. Vispa blandningen luftig.

Blanda vetemjöl och bakpulver. Vispa smör och 1 3/4 dl socker med elvisp och vispa ned äggen, ett i taget. Tillsätt mjölk och rör ned äggblandningen i mjölblandningen. Fyll smeten till hälften i muffinsformar, ställda på en plåt.

Ansa och skiva jordgubbarna. Blanda dem med ½ dl socker och maizena. Lägg på ett lager jordgubbar på smeten, men spara litet. Fyll på hälften i muffinsformarna med cheesecakefyllning och hälften med muffinssmet. Lägg jordgubbar i mitten.

Smält smöret till strösslet. Blanda det med vetemjöl, socker och vaniljsocker. Strö vaniljströsslet över muffinsen. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills smeten stannar - något kortare tid för mindre muffins. Känn med sticka.


Från boken "Sött" av Cecilia Lundin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar