måndag 19 maj 2014

Dessertbakelser

DESSERTBAKELSER

Ca 20 st

Deg:
3/4 dl sötmandel
3 bittermandlar
100 g smör eller margarin
3/4 dl socker
2 dl vetemjöl
½ msk potatismjöl
1 äggula

Fyllning och garnering:
2 dl tjock grädde
2 tsk vaniljsocker
2 äpplen i skivor
litet vitt vin
socker
rött gelé eller sylt


Skålla och mal mandeln och arbeta ihop alla ingredienserna till en deg. Pensla små veckade bakelseformar ytterst väl med smält margarin och klä dem med degen. Grädda bakelserna i 200° varm ugn ca 10 minuter. Stjälp upp kakorna när de svalnat litet.

Fyll dem med ett lager avsvalnade tunna äppelskivor, kokta i vitt vin, som man sockrat efter smak. Täck äpplena med vispgrädde, smaksatt med vaniljsocker. Klicka på litet rött gelé. Någorlunda fast sylt går också bra.


Tid för tillagning: Ca 1 timme.


Från Hemmets Journal kortserie




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar