lördag 31 maj 2014

Jordgubbsmazariner

JORDGUBBSMAZARINER

Överraska med finkakor till kaffet - jordgubbsfyllda mazariner i goda mördegsskal!

Ca 20 st

Mördeg:
125 g smör eller margarin
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula

Mazarinfyllning:
350 g mandelmassa
125 g smör eller margarin
2 ägg, rumstempererade
½ tsk vaniljpulver
1½ msk vetemjöl

Garnering:
10 stora jordgubbar
florsocker


Hacka snabbt samman ingredienserna till mördegen. Täck med plastfilm och låt vila kylskåpskallt minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Skölj och rensa jordgubbarna. Dela dem i halvor. Ta fram den kalla degen och kavla ut den tunt på mjölad arbetsbänk. Ta med ett kakmått ut runda plattor som läggs ned i bakformar av metall. Tryck ned degen så att den sluter tätt mot insidan och nyp ev bort överflödig deg runt kanten. Det går givetvis även bra att dela degen i mindre bitar som tummas ut i formarna.

Riv mandelmassan och lägg i en bunke. Tillsätt matfettet och rör massan ljus och porös. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Blanda sist ned vaniljpulver och mjöl och rör åter smeten slät. Fördela mandelsmeten i formarna.

Tryck ned en jordgubbshalva med snittytan upp i varje form och grädda i nedre delen av ugnen 15 - 18 minuter. Låt de nygräddade kakorna svalna något innan de varsamt lossas från formarna. Sikta över litet florsocker innan de serveras.


Från Allers nr 24/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar