LINSER
Linser är inte svåra att baka själv. Smaken blir bättre och dessutom är det roligt att göra dem. Små linser är vanligast, men man kan också välja att göra en stor, t ex i hjärtform. Gräddningstiden blir då 30 - 40 minuter.
Ca 20 linser
200 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
2 dl florsocker
2 äggulor
smör eller margarin till formarna
Kräm:
3 äggulor
3 msk socker
½ msk maizena
1½ dl mjölk
½ msk vaniljsocker
Finfördela matfettet i vetemjölet. Tillsätt florsocker och äggulor. Arbeta hastigt samman degen och låt den vila kallt ca 1 timme.
Gör under tiden fyllningen. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt i en kastrull. Tillsätt maizena, mjölk och vaniljsocker. Låt krämen koka upp. Rör hela tiden med en trägaffel. Ta krämen från värmen och låt den svalna under omrörning.
Tryck ut 2/3 av degen i smorda linsformar. Lägg ca 1 tsk kräm i varje. Kavla ut resten av degen och ta ut rundlar med t ex ett glas. Tryck fast rundlarna som lock på linserna. Grädda i ugn vid 200° ca 15 minuter. Stjälp försiktigt upp linserna ur formarna och låt dem svalna.
Tid för tillagning: Ca 1 timme, varav
ca 15 minuter i ugnen + tid för degen
att vila.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar