ROLFS ÄPPELTÅRTA
Alla har vi våra favoriter när det gäller bakverk. Detta är ett gammalt familjerecept, som gått i arv i flera generationer. En riktig festtårta!
1 tårta
200 g smör eller margarin
2 msk socker
1 ägg
4 dl vetemjöl
smör eller margarin samt
ströbröd till formen
Fyllning:
100 g mandelmassa
50 g smör eller margarin
2 ägg
1 msk maizena
1 msk rivet citronskal
3 dl syrligt äppelmos, gärna
med äppelbitar i
1 dl fint vitt ströbröd, helst
skorpsmulor
Gott att äta till:
Iskall vispad grädde.
Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt ägget. Blanda till sist ned mjölet och arbeta snabbt ihop det hela till en deg. Låt den vila på kall plats ca 1 timme.
Gör under tiden i ordning fyllningen. Riv mandelmassan och blanda den med matfett, ägg, maizena och citronrasp.
Smörj och mjöla lätt en form med löstagbar botten. Klä den med deg i bottnen och på kanterna. Lägg äppelmos och skorpsmulor varvvis i formen. Bred över mandelmassesmeten som ett lock och jämna till ytan. Grädda tårtan i ugn vid 200° ca 25 minuter tills den fått färg och degen verkar gräddad och fast.
Minska ev värmen till 175° och låt tårtan stå en stund i denna värme. Servera den varm eller ljummen.
Tid för tillagning: Ca 50 minuter, varav
ca 25 minuter i ugnen + tid för degen
att vila kallt.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar