lördag 10 maj 2014

Pralinkakor

PRALINKAKOR

Om du inte hinner baka ut kakorna under dagen är det ingen fara. Du kan utan vidare förvara degen upp till en vecka i kylskåp.

Ca 40 kakor

100 g smör eller margarin
1½ dl farin
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 msk sirap
5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl grovt hackade valnötskärnor

Faringlasyr:
1 dl farin
1 msk sirap
4 tsk vatten
2 dl florsocker


Rör matfett och farin poröst. Blanda ned ägg, vaniljsocker och sirap. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ned det i smeten och arbeta ihop det till en deg. Forma degen till rullar, 4 - 5 cm i diameter. Rulla in dem i plastfolie eller smörpapper och låt vila i kylskåp minst 2 timmar, men gärna längre.

Skär rullarna i ca ½ cm tjocka skivor och lägg dem på smorda plåtar med ett par cm mellanrum. Tryck ned ett par nötbitar i varje kaka. Grädda dem i mitten av ugnen i 175° ca 10 minuter tills de fått färg.

Faringlasyr: Koka upp farin, sirap och 3 tsk vatten i en kastrull under omrörning. Blanda ned florsockret och resten av vattnet. Tillsätt ev mer vatten om glasyren blir för fast. Droppa glasyren över kakorna medan de ännu är varma. Låt kakorna kallna.


Tid för tillagning:
Förberedelse 15 minuter
Tid i kylen 2 timmar
Tid i ugnen 10 minuter


Från Lätt & Läckert





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar