KARDEMUMMAGÖMMOR MED RICOTTA
OCH HALLON
Här är basen en klassisk sockerbulle, men i stället för vaniljkräm fyller vi bullarna med krämig ricotta och hallon.
25 bullar
25 g jäst
2½ dl mjölk
3/4 dl socker
½ tsk salt
7 dl vetemjöl
1 tsk stött kardemumma
100 g smör, rumsvarmt
Fyllning:
250 g ricotta
200 g hallon
2 msk socker
1 msk vetemjöl
Garnering:
50 g smör
½ dl socker
Smula jästen i en bunke, värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, mjöl och kardemumma och rör ihop hastigt. Arbeta in det rumsvarma smöret, skuret i bitar, till en blank och slät deg som släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Dela degen i 3 bitar och kavla ut en bit i taget på väl mjölad arbetsbänk. Kavla degen ca 3 mm tjock. Skär i rutor, ca 10 x 10 cm. Lägg ½ msk ricotta mitt på varje ruta och toppa med hallon, socker och mjöl. Vik in hörnen och tryck ihop dem så att det blir en rund, slät bulle. Lägg bullarna med skarven nedåt i bullformar ställda på en plåt. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna. Smält smöret till garnering och pensla bullarna. Doppa dem i socker före servering.
Från boken "Sött" av Cecilia Lundin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar