PERSIKOLÄNGD
En mycket god bakelselängd som inte är så söt. På en frasig botten ligger persikor i skivor som är överdragna med äppelgelé.
8 - 10 bitar
5 dl vetemjöl
225 g smör eller margarin
vatten
ett par droppar bittermandelolja
3 ägg
1 msk socker
4 - 5 persikohalvor
2 dl äppelgelé eller aprikosmarmelad
Tips:
Persikorna kan bytas ut mot annan skivad
frukt eller färska bär.
Lägg 2½ dl av vetemjölet i en bunke. Skär hälften av matfettet i bitar och arbeta in det i mjölet med en gaffel. Tillsätt 2 msk vatten och arbeta ihop till en deg. Lägg den på en smord plåt och forma till en längd, 35 x 10 cm.
Koka upp resten av matfettet med 2½ dl vatten i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och vispa ned resten av mjölet och bittermandeloljan. Tillsätt ett ägg i taget och rör tills allt är blandat. Bred smeten ovanpå längden och strö över sockret.
Grädda i mitten av ugnen i 175° ca 45 minuter eller tills längden är frasig och har fått färg. Låt den svalna på plåten 10 - 15 minuter.
Skär persikorna i skivor och lägg på dem. Smält gelén i en kastrull och skeda det över persikorna. Låt gelén stelna, skär längden i skivor och servera dem.
Tid för tillagning:
Förberedelse 30 minuter
Tid i ugnen 45 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar