onsdag 28 maj 2014

Citronmazariner

CITRONMAZARINER

Sötsyrliga mazariner som smälter i munnen. Låt matfett och ägg till fyllningen bli rumstempererade medan mördegen vilar. Mandelsmeten kan annars lätt skära sig om man tillsätter kalla ägg i den rörda smeten.

Ca 14 mazariner

Mördeg:
3½ dl vetemjöl
4 msk socker
150 g smör eller margarin

Fyllning:
200 g mandelmassa
2 msk socker
75 g rumsvarmt smör eller margarin
2 rumsvarma ägg
1 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
skal av ½ citron
1 dl lemon curd

Strössel:
ca 1/4 av mördegen
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokosflingor

Garnering:
florsocker


Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen. Plasta in degen och lägg den kylskåpskallt 1 timme eller längre. Sätt ugnen på 175°.

Ta fram den kalla mördegen och skär bort ca 1/4 av degen till strössel. Blanda in vaniljsocker och kokosflingor i den mindre degbiten och arbeta snabbt samman till en smulig deg. Lägg den kylskåpskallt.

Kavla ut den större biten av mördegen tunt på mjölad arbetsbänk. Sporra upp degen i lämpligt stora bitar och lägg ned dem i mazarinformar. Tumma ut degen så att den sluter tätt mot formarnas insida och nyp bort överflödig deg runt kanten.

Riv mandelmassan till fyllningen och tillsätt socker och matfett. Rör massan ljus och porös. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och finrivet citronskal. Rör smeten slät. Lägg en klick lemon curd i bottnen på varje form och klicka över mandelsmeten.

Ta fram det kalla strösslet (den sparade biten mördeg) och strö ut jämnt över formarna. Grädda kakorna i mitten av ugnen till svagt gyllenbrun färg, ca 25 minuter. Ta ut kakorna och låt dem svalna. Lossa dem sedan varsamt från formarna. Sikta över florsocker vid servering.


Från Allers nr 21/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar