PERSIKO-CHARLOTTE
En klassisk dessert - en form täcks med rulltårta och fylls med en härlig persikofromage som sedan får stelna i kylskåp. Servera charlotten skuren i bitar.
Ca 8 portioner
3 äggulor
3/4 dl socker
2 äggvitor
1½ dl vetemjöl
1 dl malda hasselnötskärnor
½ tsk bakpulver
3 msk hett vatten
1 dl hallonsylt
Fromage:
4 blad gelatin
2 färska persikor
eller 3 konserverade halvor
2 äggvitor
1 dl vispgrädde
2 äggulor
3/4 dl socker
ev 1 dl röda vinbär
Tips:
Gör en pappersform av bakplåts-
papper om du inte har en lång-
panna i rätt storlek.
Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa äggvitorna styva. Blanda mjöl, nötter och bakpulver i en skål. Rör ned det varma vattnet och mjölblandningen i äggsmeten. Vänd ned äggvitorna. Häll smeten i en liten smord långpanna, ca 32 x 24 cm. Grädda i mitten av ugnen i 200° 6 - 8 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper, bred på sylten och rulla ihop den.
Fromage: Lös upp gelatinet enligt anvisningarna på förpackningen. Skala persikorna och skär dem i halvor. Finfördela 3 persikohalvor till puré i en mixer. Vispa äggvitorna styva och vispa grädden tjock. Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda ned persikopurén, gelatin, äggvitor och grädde.
Täck insidan av en rund skål med skivor av rulltårta. Häll i fromagen och låt charlotten stelna ett par timmar i kylskåp. Servera desserten.
Tid för tillagning:
Förberedelse 40 minuter
Tid i kylen 2 - 3 timmar
Tid i ugnen 6 - 8 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar