lördag 10 maj 2014

Citruskaka

CITRUSKAKA

En riktigt fin glaserad söndagskaka som garnerats med citron- och limeskivor. Den friska citronsmaken är verkligen fräsch.

1 kaka, ca 18 skivor

4½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
175 g smör eller margarin
3½ dl socker
3 ägg
rivet skal av 1 citron
2 msk pressad citronsaft
1½ dl mjölk
1 dl skivad mandel

Glasyr:
1 dl pressad citronsaft
½ dl vatten
4 msk socker
1 msk maizena
rivet skal av 1 citron
1 msk smör eller margarin

Garnering:
citron- och limeskivor


Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Rör matfett och socker poröst i en annan bunke. Blanda ned en äggula i taget i fettet, samt citronskal och citronsaft. Rör ned mjölet växelvis med mjölken. Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ned dem. Tillsätt mandeln.

Häll smeten i en smord, bröad, avlång bakform, 1½ liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 - 200° 50 minuter. Låt kakan svalna i formen och sedan kallna på galler.

Glasyr: Blanda citronsaft, vatten, socker, maizena och citronskal i en kastrull. Värm på svag värme under omrörning tills det tjocknar. Vispa ned matfettet. Bred glasyren över kakan och låt den kallna.


Tid för tillagning:
Förberedelse 20 minuter
Tid på spisen 5 minuter
Tid i ugnen ca 50 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar