FANTASTISKA MANDELKAKOR
Porösa kakor som fylls med vaniljkräm och täcks över med ett knaprigt mandeltäcke. Perfekta att bjuda på när du får många gäster.
16 st
1 l vetemjöl
50 g jäst
1 dl socker
2½ dl mjölk, 37-gradig
1 msk äkta vaniljsocker
2 ägg
75 g smör eller margarin
matfett eller bakplåtspapper
till plåten
Mandeltäcke:
150 g smör eller margarin
2½ dl socker
200 g mandelspån
1 dl matlagningsgrädde
Fyllning:
färdig vaniljkräm, 2 påsar
2 dl vispgrädde
Häll mjölet i en skål och gör en grop i mitten. Smula ned jästen, strö över 1 tsk socker och rör ned 5 msk ljummen mjölk och blanda med litet mjöl. Täck över med litet av mjölet och låt jäsa 15 minuter. Sätt ugnen på 200°.
Smält matfettet till mandeltäcket och blanda ned socker och mandelspån. Låt blandningen smälta under konstant omrörning. Blanda ned matlagningsgrädden och låt det hela svalna.
Blanda ned resten av sockret, vaniljsockret, resten av mjölken, äggen och matfettet i degen. Blanda degen tills den lossnar från skålens kanter. Täck över och låt jäsa ytterligare 45 minuter.
Blanda vaniljkrämen enligt paketets anvisningar. Låt svalna.
Förbered plåten. Knåda degen lätt och kavla ut den. Placera degen på plåten och låt jäsa ytterligare ca 5 minuter. Bred ut mandeltäcket ovanpå degen och baka kakan 30 - 40 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna. Dela den sedan vågrätt på mitten. Vispa grädden hårt och blanda den med vaniljkrämen. Bred kräm på den ena delen av kakan och lägg den andra delen ovanpå. Skär kakan i 16 bitar.
Ca 1 timme och 20 minuter att tillaga
+ tid för jäsning
Från IMP kortserie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar