MÖRDEGSKRANS MED KRUSBÄRSFYLLNING
4 personer
Mördeg:
50 g socker
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 äggula + 1 msk vatten
Fyllning:
500 g färska krusbär eller
annan färsk frukt eller bär
(rabarber, plommon, körsbär)
1 - 1½ dl vatten
socker efter smak
Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt äggula och vatten samt därefter mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Klä en lätt smord, veckad pajform med degen och se till att kanten blir jämn. Grädda mördegen helt färdig i 200° och låt pajbottnen kallna helt innan fyllningen läggs i.
Rensa bären till kompotten och låt dem sjuda mjuka i litet vatten med socker efter smak. Tillsätt ev ett par blad smält gelatin och låt kompotten svalna. Lägg fyllningen på mördegsbottnen och ställ kakan kallt till serveringen.
Servera vispad grädde till.
Variation:
I en dessert av det här slaget går det utmärkt att använda fruktgelé av typ Jell-O.
Tid för tillagning: Ca 25 minuter.
Från Hemmets Journal kortserie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar