SENSOMMARKAKA
Höstens finaste plommon döljer sig under mandeltäcket i denna goda och lättbakade kaka. Den passar utmärkt till såväl kaffe som te.
16 bitar
75 g smör eller margarin
1½ dl socker
1 ägg
ett par droppar bittermandelolja
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
6 plommon, ca 250 g
Mandeltäcke:
1 dl socker
1 dl vetemjöl
50 g smör eller margarin
1 dl flagad mandel
Tips:
Servera en klick lättvispad
grädde till kakan.
Rör matfett och socker poröst. Blanda ned ägget och bittermandeloljan. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och tillsätt det till smeten växelvis med mjölken. Kärna ur plommonen och skär dem i bitar. Blanda ned dem i smeten.
Häll smeten i en smord, bröad, ugnssäker form, ca 23 x 23 cm.
Mandeltäcke: Blanda socker och mjöl och hacka sedan samman det med matfett till en grynig massa. Blanda ned mandelspånen. Strö blandningen över smeten och grädda kakan i mitten av ugnen i 175 - 200° ca 30 minuter eller tills kakan är gräddad.
Låt kakan svalna något och skär den i rutor. Servera ljumma eller kalla.
Tid för tillagning:
Förberedelse 15 - 20 minuter
Tid i ugnen ca 30 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar