fredag 9 maj 2014

Franskt bröd

FRANSKT BRÖD

Ett franskt bröd är ett vitt bröd bakat på enbart jäst, vatten, salt och mjöl. Enklare kan det inte vara, godare kan det knappast bli. Låt brödet jäsa ordentligt så att det får en fin smak. Servera som smörgås eller till t ex soppa.

1 bröd

25 g jäst
3 dl vatten
1½ tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
olja eller vatten till pensling
smör eller margarin till plåten

Tips:
Kom ihåg att en jäsdeg bör stå
dragfritt under jäsningen.


Smula sönder jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen med litet av vattnet och tillsätt resten. Rör ned salt och mjöl och arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa övertäckt på varm plats ca 1 1/4 timme.

Ta upp den på bakbordet, arbeta den igen och rulla ut den till en rund bulle. Pressa samman den och forma den till en avlång kaka. Rulla ihop den hårt till en oval limpa. Lägg den på smord plåt att jäsa ytterligare ca 30 minuter. Snitta eller skåra degen med vass kniv och pensla med litet olja eller vatten.

Grädda brödet i ugn vid ca 250° i 30 minuter eller tills brödet är gyllenbrunt, verkar genomgräddat och lätt.


Tid för tillagning: Ca 2½ timme varav
jästid ca 1 3/4 timme och ca 30 minuters
gräddningstid.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar