VALNÖTSKAKOR
Goda nötkakor som ges en speciell smak med hjälp av kanel och sirap. Kakorna blir spröda på ytan och litet smått sega inuti.
30 - 35 kakor
4½ dl vetemjöl
2½ dl farin
2½ dl havregryn
1½ tsk bakpulver
1/4 tsk kanel
100 g smör eller margarin
1 dl russin
1 dl hackade valnötskärnor
3 msk sirap
5 msk gräddfil eller naturell yoghurt
1 uppvispat ägg
Tips:
Det går lättare att forma smeten om
du fuktar händerna med vatten eller
mjölar dem litet.
Blanda mjöl, socker, havregryn, bakpulver och kanel i en skål. Skär matfettet i bitar och arbeta in det med en gaffel. Hacka russin och nötter. Blanda ned det i smeten tillsammans med sirapen. Blanda gräddfil och ägg och rör ned det i smeten. Låt ev smeten stelna i kylskåp ca 15 minuter, då blir den lättare att forma.
Forma valnötsstora bollar av smeten. Lägg dem med ett par cm mellanrum på smorda plåtar. Platta till kakorna med en sked eller gaffel. Grädda i mitten av ugnen i 200° ca 15 minuter eller tills kakorna är gyllenbruna. Låt dem svalna på galler.
Tid för tillagning:
Förberedelse 15 minuter
Tid i ugnen ca 15 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar