KAKA MED MARMORGLASYR
En liten finess för kaffebordet, som inte är så svår att göra. Passa bara på så att glasyren inte blir för tunn, då går det inte att få fram den dekorativa marmoreringen.
1 kaka
125 g smör eller margarin
3 dl socker
4 ägg
½ dl citronsaft
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
smör eller margarin samt
ströbröd till formen
Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk kakaopulver
ca 1½ msk ljummet vatten
Tips:
Man kan ev dela kakan i bottnar
och breda vanilj- eller chokladkräm
emellan. På det sättet får man en fin
tårta.
Rör matfett och socker poröst. Tillsätt äggen ett i sänder under kraftig omrörning. Tillsätt citronsaften. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned mjölblandningen växelvis med mjölken. Häll smeten i en smord och bröad rund kakform, ca 2 liter, och grädda i ugn vid 175° ca 1 timme. Stjälp upp kakan och låt den kallna.
Blanda 1 dl av florsockret med kakaopulvret. Tillsätt ca 1 msk ljummet vatten. Rör glasyren jämn och slät - blandningen ska vara som tjock välling. Bred glasyren över kakan. Blanda resten av florsockret med ca ½ msk ljummet vatten. Bred den vita glasyren över chokladglasyren när denna stelnat något på ytan.
Dra med en gaffel "vågor" genom glasyren och låt den sedan stelna.
Tid för tillagning: Ca 1½ timme varav
ca 1 timme i ugnen + tid för kakan att
kallna och glasyren att stelna.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar