söndag 11 maj 2014

Marängpaj med glass

MARÄNGPAJ MED GLASS

Denna marängpaj är en favorit bland både vuxna och barn. Pajen fylls med glass och jordgubbssylt, täcks med maräng och gräddas sedan i ugnen.

1 paj, ca 8 portioner

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
2 msk socker
100 g smör eller margarin

Fyllning:
2 dl jordgubbssylt
1 - 1½ l jordgubbsglass

Marängtäcke:
3 äggvitor
1 dl socker

Garnering:
jordgubbssylt

Tips:
Pajen kan förberedas fram till
uppvärmningen och förvaras
i frys flera månader.


Pajskal: Hacka samman mjöl, socker och matfett. Arbeta ihop degen och tryck ut den i en pajform. Låt formen stå 15 minuter. Grädda i 175° ugn ca 15 minuter. Låt pajskalet kallna. Bred ut jordgubbssylten i pajskalet. Låt glassen mjukna något i rumstemperatur och vispa den mjuk och smidig med elvisp.

Fördela glassen jämnt i pajskalet. Sätt in den i frysen medan du gör marängsmeten.

Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt sockret, litet i taget, under kraftig vispning. Fördela marängmassan över glassen så att den täcker hela pajen. Sätt in pajen i 250 - 275° ugn 4 - 5 minuter och låt marängen få färg. Ringla jordgubbssylt över och servera marängpajen.


Tid för tillagning:
Förberedelse 45 minuter
Tid i ugnen 20 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar