söndag 11 maj 2014

Mörkt lantbröd

MÖRKT LANTBRÖD

Av mörkt matbrödsmjöl bakar du detta goda bröd som får fin smak av apelsinmarmelad. Ät brödet till mat eller gör smörgåsar av det.

3 bröd

50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
4 msk apelsinmarmelad
2 tsk salt
ca 12 dl mörkt matbrödsmjöl
uppvispat ägg till pensling


Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°. Smula ned jästen i en bunke och rör ut den med litet av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, marmelad och salt. Tillsätt mjölet litet i taget och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Strö över litet mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 3 delar och forma dem till runda bröd. Lägg bröden på en smord plåt och låt dem jäsa under bakduk 30 - 40 minuter. Pensla med ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 200° ca 20 minuter.


Tid för tillagning:
Förberedelse 20 minuter
Jästid ca 1 1/4 timme
Tid i ugnen 20 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar