tisdag 13 maj 2014

Arrakskrans

ARRAKSKRANS

I stället för den vanliga tårtan med vispgrädde och bär kan man bjuda på arrakskrans på födelsedagsfesten!

1 krans

2 ägg
1 dl socker
3/4 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
½ tsk bakpulver
smör eller margarin samt
ströbröd till formen

Kräm:
½ dl socker
½ dl vatten
3 äggulor
150 g smör eller margarin
1 - 2 tsk arrak

Nougat:
1 dl socker
10 skalade, hackade sötmandlar
smör eller margarin till plåten


Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjölsorterna med bakpulvret och rör ned detta i äggsmeten. Häll allt i en smord och bröad kransform. Grädda i 200° ca 20 minuter. Stjälp upp kakan och låt den kallna.

Gör under tiden krämen och nougaten. Koka socker och vatten till en simmig lag. Vispa upp äggulorna och häll den heta lagen över äggulorna under vispning. Låt kallna. Rör om då och då.

Rör matfettet mjukt och blanda ned litet i taget av äggkrämen i matfettet. Smaksätt med arrak. Smält sockret till nougaten i en stekpanna. Lägg i mandeln. Häll upp massan på smord plåt och låt kallna. Stöt sedan nougaten i en mortel.

Dela kakan i två eller tre bottnar. Bred kräm emellan och lägg ihop den. Bred resten av krämen över hela kakan och strö nougaten över.


Tid för tillagning: Ca 1 timme,
varav ca 20 minuter i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar