söndag 25 maj 2014

Mandelmusslor med passionsfyllning

MANDELMUSSLOR MED PASSIONSFYLLNING

Knapriga mandelmusslor med syrlig, gräddig fyllning. Resterande musslor kan frysas in.

Ca 35 musslor

100 g sötmandel
4 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 ägg

Fyllning till ca 12 musslor:
4 + 1 passionsfrukter
1 dl vispgrädde
½ dl florsocker
100 g mascarponeost


Skålla, skala och mal mandeln på mandelkvarn. Blanda mandel, mjöl, smör och socker, gärna i matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen och lägg den i kylen ca 1 timme.

Fyllning: Sätt ugnen på 200°. Dela degen i mindre bitar och tryck ut dem i smorda, veckade metallformar. Ställ formarna på plåtar och grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kakorna stå kvar i formarna ca 5 minuter innan de försiktigt knackas ut och får kallna.

Halvera och skrapa ur fyra passionsfrukter. Passera kärnorna genom en sil, mät till ca ½ dl. Vispa grädden till fast skum tillsammans med florsockret. Vänd i osten och passionsfruktspurén.

Garnering: Halvera 1 passionsfrukt och skrapa ur kärnorna. Fördela passionskrämen i ca 12 mandelmusslor och garnera med passionsfruktkärnor.


Från boken "Sött" av Cecilia Lundin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar