fredag 16 maj 2014

Cheddarbröd

CHEDDARBRÖD

Varför inte baka ett riktigt gott och saftigt ostbröd? Vi har valt cheddarost, men det går lika bra med någon annan ost med stark smak.

1 bröd, ca 15 bitar

25 g jäst
2½ dl mjölk
3 msk matolja
1½ tsk socker
1 tsk salt
3 ägg
2½ dl riven cheddarost
ca 10 dl vetemjöl

Till pensling:
ägg


Smula ned jästen i en bunke. Värm mjölk och olja till 37°. Lös upp jästen med litet av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, socker, salt, ägg och ost. Blanda ned mjölet, litet i taget, och arbeta degen smidig och elastisk. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma den till en rund kaka och lägg den i en smord, rund bakform, 25 - 30 cm i diameter. Låt kakan jäsa övertäckt ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda brödet i nedre delen av ugnen i 175° 30 - 35 minuter eller tills brödet är gräddat.

Stjälp upp brödet på bakgaller och låt det svalna under bakduk.


Tid för tillagning:
Förberedelse 15 minuter
Jästid 1½ timme
Tid i ugnen 30 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar