CHEDDARBRÖD
Varför inte baka ett riktigt gott och saftigt ostbröd? Vi har valt cheddarost, men det går lika bra med någon annan ost med stark smak.
1 bröd, ca 15 bitar
25 g jäst
2½ dl mjölk
3 msk matolja
1½ tsk socker
1 tsk salt
3 ägg
2½ dl riven cheddarost
ca 10 dl vetemjöl
Till pensling:
ägg
Smula ned jästen i en bunke. Värm mjölk och olja till 37°. Lös upp jästen med litet av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, socker, salt, ägg och ost. Blanda ned mjölet, litet i taget, och arbeta degen smidig och elastisk. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma den till en rund kaka och lägg den i en smord, rund bakform, 25 - 30 cm i diameter. Låt kakan jäsa övertäckt ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda brödet i nedre delen av ugnen i 175° 30 - 35 minuter eller tills brödet är gräddat.
Stjälp upp brödet på bakgaller och låt det svalna under bakduk.
Tid för tillagning:
Förberedelse 15 minuter
Jästid 1½ timme
Tid i ugnen 30 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar