söndag 25 maj 2014

Citron- och myntakaka

CITRON- OCH MYNTAKAKA

En kaka för citrusälskaren, eftersom det är citron i både smeten och glasyren. Pepparmyntan ger litet extra fräsch smak.

Ca 12 bitar

100 g smör
1½ dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
4½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
½ dl hackad pepparmynta

Glasyr:
1½ dl florsocker
1 msk pressad citronsaft
1 tsk vatten

Garnering:
pepparmynta


Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och blanda i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt och häll i smör- och mjölkblandningen. Sikta mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ned i smeten. Tillsätt citronskal och mynta. Häll smeten i en smord och bröad rund kransform som rymmer 2 liter.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 minuter innan den stjälps upp och får kallna på galler.

Rör ihop florsocker, citronsaft och vatten till glasyren och ringla den över kakan. Garnera med myntablad.


Från boken "Sött" av Cecilia Lundin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar