PERSIKOTÅRTA MED APRIKOSMARMELAD
Under persikosäsongen på sommaren använder man givetvis färsk frukt till denna tårta. Ett bra tips är att lägga persikorna i hett vatten någon minut och först sedan dra av skalet, som lossnar mycket lätt. Halvera därefter persikorna och kärna ur.
1 tårta
3 ägg
3 msk vatten
1 3/4 dl socker
knappt 1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver
1½ dl fast aprikosmarmelad
1½ dl fast vaniljkräm (av halvfabrikat)
1 dl riven sötmandel
1 burk persikohalvor, ca 825 g
½ dl flisad sötmandel, gärna rostad
Separera äggen. Piska äggvitorna med 3 msk vatten till hårt skum. Strö sockret över och vänd försiktigt in detta. Rör i en annan skål ut äggulorna och tillsätt även dem.
Blanda de två mjölsorterna och bakpulvret. Sikta detta över blandningen och rör in varsamt. Bred ut degen över ett ark bakplåtspapper på ugnspanna. Grädda den 8 - 10 minuter i 250° ugnsvärme. Dela bottnen tvärs över. Lägg de båda halvorna på varandra med aprikosmarmelad emellan. Bred ut vaniljkrämen över marmeladen och täck krämen med riven mandel.
Lägg därpå de halva, väl avrunna persikorna tätt ovanpå tårtan. Strö flisad mandel glest över.
Tid för tillagning: Ca 40 minuter varav
8 - 10 minuter i ugnen.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar