SMÅ BLÅBÄRSTARTELETTER
Tarteletter är ett trevligt alternativ till tårta. Dina gäster känner sig särskilt utvalda när var och en bjuds på ett sött litet bakverk.
4 portioner
Mördeg:
2 dl vetemjöl
2 msk socker
75 g kallt smör eller margarin
1 äggula
½ - 1 msk kallt vatten
Fyllning:
2½ dl vaniljvisp
5 dl färska blåbär
florsocker att pudra över
Arbeta snabbt ihop ingredienserna till mördegen. Finfördela matfett och socker i mjölblandningen och arbeta snabbt in vatten och äggula. Ställ kallt ca 30 minuter. Värm ugnen till 200°.
Rulla ut mördegen till en tjock rulle och dela den i ca 14 bitar. Tryck ut bitarna i formar med mjölad tumme. Används folieformar kan degen göras tunnare. Formarna behöver inte smörjas. Pricka degen med en gaffel.
Ställ formarna på en plåt och grädda 10 - 15 minuter på mellersta falsen i ugnen tills bottnarna är lätt ljusbruna. Låt dem svalna något, ta sedan ur de små pajbottnarna ur formarna och låt svalna på galler.
Vispa vaniljvispen ljus och pösig. Fyll formarna med krämen och toppa med sköljda, avrunna blåbär. Pudra litet florsocker över strax före serveringen.
Ca 1 timme att tillaga
Från IMP kortserie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar