lördag 10 maj 2014

Skurna rågbitar

SKURNA RÅGBITAR

Matbröd bakat på rågmjöl får en kraftigare och fylligare smak än bröd bakat på enbart vetemjöl. Den som tycker om kryddat bröd kan tillsätta litet kummin, anis eller fänkål till degen. Det passar bra vilket som.

Ca 30 st

50 g jäst
1 msk smör eller margarin
5 dl vatten
½ msk salt
4 dl fint rågmjöl
ca 8½ dl vetemjöl


Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull. Värm vattnet i samma kastrull till 37°. Häll litet av degspadet över jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt sedan resten av degspadet och saltet. Arbeta ned rågmjöl och vetemjöl och arbeta degen smidig. Låt den jäsa på varm och dragfri plats ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den. Dela den i 5 delar. Rulla ut varje del till en längd. Dela längderna i vardera ca 6 bitar. Lägg de skurna bitarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem efterjäsa ca 30 minuter.

Grädda bröden i ugn vid 225° 10 - 20 minuter eller tills de börjar få färg och verkar genomgräddade. Gräddar man alla rågbitarna på en plåt behövs den längre gräddningstiden.


Tid för tillagning: Ca 2 timmar varav
ca 1 1/4 timmes jästid och 10 - 20
minuter i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar