PERSIKOPAJ MED HALLON
Persikor och hallon kommer väl överens, och smaken förstärks av vaniljen. Tack vare den långa gräddningstiden blir mandeln på toppen riktigt knaprig.
Ca 12 bitar
4 dl vetemjöl
1 msk socker
125 g smör
1 ägg
ca 2 msk vatten
Fyllning:
4 persikor
2 dl vispgrädde
1 dl hallon
1 ägg
1 äggula
2 msk socker
½ vaniljstång
½ dl mandelspån
Blanda mjöl och socker i en matberedare. Tärna smöret och lägg i det. Mixa till en smulig massa, blanda ned ägg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i bottnen och upp på kanterna i en pajform, ca 26 cm. Klä med ugnsfolie så att degen hålls på plats. Ställ formen i kylen ca 30 minuter.
Skär persikorna i halvor. Koka upp vatten och lägg i persikohalvorna. Koka dem ca 1 minut. Skölj dem i kallt vatten och dra bort skalet. Plocka bort kärnan och skär halvorna i klyftor. Sätt ugnen på 200°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter med foliet kvar och sedan ytterligare 10 minuter utan folie. Ta formen ur ugnen och minska värmen till 150°.
Koka upp grädden och låt den sjuda ca 5 minuter. Bred ut persikoklyftorna i pajskalet. Fördela hallonen mellan klyftorna. Vispa ägg, äggula och socker luftigt. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda ned vaniljfröna och den varma grädden i äggsmeten och häll blandningen över persikorna. Strö mandel över pajen och grädda mitt i ugnen ca 1 timme.
Servera med lättvispad grädde.
Från boken "Sött" av Cecilia Lundin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar