söndag 4 maj 2014

Ungerskt lantbröd

UNGERSKT LANTBRÖD

Detta bröd kan bakas på grovt rågmjöl och grahamsmjöl blandat eller på t ex Fyra Sädesslag. Genom att man använder grovt mjöl får brödet sin speciella goda smak. Det måste jäsa ganska länge för att bli gott.

1 bröd

25 g jäst
3 dl vatten
2 tsk salt
1½ dl grovt rågmjöl
1 1/4 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl

Tips:
Man har dessa gräddningstemperaturer
för att brödet ska få sin fina form och sin
hårda skorpa.


Ljumma vattnet till ca 37°. Rör ut jästen med vattnet i en degbunke. Tillsätt salt och mjöl, litet i sänder. Arbeta degen kraftigt och låt den jäsa övertäckt ca 1½ timme.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta den lätt. Forma den till en jämn och slät rund bulle. Lägg den på plåt och låt den jäsa ytterligare ca 30 minuter. Grädda brödet, utan att pensla det, i 225 - 250° ugn en kort stund. Minska därefter värmen till ca 190° och låt brödet gräddas ytterligare ca 50 minuter eller tills det jäst upp, fått jämn färg och verkar genomgräddat.


Tid för tillagning: Ca 3½ timme, varav
ca 2 timmars jästid och ca 1 timme i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar