onsdag 7 maj 2014

Skotska morgonbröd - "Babs"

SKOTSKA MORGONBRÖD - "BABS"

Babs är det ursprungliga namnet på dessa bullar. När man bakar dem kan man antingen dofta över mjöl innan de gräddas eller också pensla dem med mjölk. De är givetvis godast om de serveras nygräddade och varma, gärna med den skotska, litet bittra apelsinmarmeladen till.

15 bullar

30 g jäst
1 1/4 dl mjölk
1 1/4 dl vatten
4 msk ister, smör eller margarin
knappt 7½ dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
smör eller margarin till plåten

Gott att äta till:
Smör och marmelad eller ost.


Smula sönder jästen i en degbunke. Värm mjölken och vattnet till ca 37°. Smula sönder fettet i mjölet så att det blir en smulig massa. Tillsätt salt, socker och mjölmassa till jästen och degspadet. Arbeta degen väl, så att den blir smidig och blank, och låt den sedan jäsa övertäckt ca 1 timme på varm plats.

Arbeta snabbt om degen i bunken, ta upp den på bakbordet och dela den i 15 lika stora delar. Rulla ut dessa till runda eller ovala bullar. Lägg dem på smord plåt, dofta över litet mjöl och låt dem jäsa ytterligare ca 20 minuter. Tryck med fingret en liten grop i bullarna, dofta över litet mer mjöl och grädda dem i ugn vid 225 - 250° ca 10 minuter eller tills de fått färg och verkar lätta och genomgräddade.


Tid för tillagning: Ca 1 3/4 timme, varav
jästid 1 timme + ca 30 minuter i ugnen.


Från Mina Bästa Recept





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar