KNUTNA BULLAR
De här bullarna innehåller inte så mycket fett och socker, vilket gör att smak och konsistens är bäst medan de ännu är färska. De går emellertid utmärkt att djupfrysa.
Ca 40 st
50 g jäst
50 g smör eller margarin
4 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk stött kardemumma
1 l vetemjöl
smör eller margarin till plåten
1 uppvispat ägg till pensling
Tips:
Man kan ha russin eller korinter
i degen om man vill.
Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt degspadet bli 37° varmt. Häll degspadet över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt socker, kardemumma och större delen av mjölet. Låt degen jäsa ca 30 minuter på varm och dragfri plats.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig med resten av mjölet. Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till längder. Dela varje längd i ca 10 bitar. Rulla bitarna till ca 15 cm långa längder, slå knut på dem och tryck ihop dem till bullar. Lägg bullarna på smorda plåtar och låt dem jäsa ca 15 minuter. Pensla dem sedan med uppvispat ägg.
Grädda bullarna i ugn vid 225° i ca 10 minuter eller tills de fått vacker, ljusbrun färg och verkar genomgräddade.
Tid för tillagning: Ca 1½ timme
varav ca 45 minuters jästid och
ca 10 minuter i ugnen.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar