onsdag 7 maj 2014

Mandelkaka med konjak

MANDELKAKA MED KONJAK

En härlig kaka, som det är en glädje att sätta på bordet när man har kaffegäster. Den här satsen passar till en liten form, ca 22 cm i diameter. Kakan blir bara godare om den får stå och dra en stund före serveringen. Den kan garneras på olika sätt och blir då nästan som en liten tårta.

1 kaka

Knappt 3 dl sötmandel
3 äggvitor
3 äggulor
1½ dl socker
smör eller margarin samt
ströbröd till formen
4 msk konjak
2 msk vatten

Garnering:
2½ dl vispgrädde
50 g hackad mörk blockchoklad
50 g hackad suckat

Tips:
Konjaken kan bytas ut mot apelsin-
juice om man så önskar.


Mal mandeln. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt. Blanda ned mandeln i ägg- och sockersmeten och vänd försiktigt ned äggvitorna. Häll smeten i en väl smord och bröad form. Grädda kakan i ugn vid 175° ca 45 minuter eller tills den fått vacker brun färg och är genomgräddad. Pröva med en sticka.

Stjälp försiktigt upp kakan och låt den svalna. Lägg tillbaka den i formen. Dränk in kakan med konjaken blandad med vattnet.

Vispa grädden och garnera kakan med vispgrädde, blockchoklad och suckat.


Tid för tillagning: Ca 1 1/4 timme
varav ca 45 minuter i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar