MANDELKAKA MED KONJAK
En härlig kaka, som det är en glädje att sätta på bordet när man har kaffegäster. Den här satsen passar till en liten form, ca 22 cm i diameter. Kakan blir bara godare om den får stå och dra en stund före serveringen. Den kan garneras på olika sätt och blir då nästan som en liten tårta.
1 kaka
Knappt 3 dl sötmandel
3 äggvitor
3 äggulor
1½ dl socker
smör eller margarin samt
ströbröd till formen
4 msk konjak
2 msk vatten
Garnering:
2½ dl vispgrädde
50 g hackad mörk blockchoklad
50 g hackad suckat
Tips:
Konjaken kan bytas ut mot apelsin-
juice om man så önskar.
Mal mandeln. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt. Blanda ned mandeln i ägg- och sockersmeten och vänd försiktigt ned äggvitorna. Häll smeten i en väl smord och bröad form. Grädda kakan i ugn vid 175° ca 45 minuter eller tills den fått vacker brun färg och är genomgräddad. Pröva med en sticka.
Stjälp försiktigt upp kakan och låt den svalna. Lägg tillbaka den i formen. Dränk in kakan med konjaken blandad med vattnet.
Vispa grädden och garnera kakan med vispgrädde, blockchoklad och suckat.
Tid för tillagning: Ca 1 1/4 timme
varav ca 45 minuter i ugnen.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar