RÅGSIKTSKAKOR
Det är en ren glädje att baka dessa mjuka och goda rågsiktskakor, kryddade med anis. Allra godast är brödet förstås när det serveras rykande färskt.
3 kakor
50 g smör eller margarin
3 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
2 tsk krossad anis
2 msk sirap
ca 8 dl rågsikt
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt vattnet och värm det till 37°. Smula ned jästen i en bunke och rör ut den med litet av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, anis, sirap samt rågsikten i omgångar.
Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Strö över litet mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 20 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i tre delar och kavla ut varje del till en rund kaka, ca 1½ cm tjock. Ta ut ett hål i mitten med ett mått eller ett litet glas.
Lägg bröden på smord plåt och nagga dem med en gaffel. Låt bröden jäsa övertäckta 20 - 30 minuter. Grädda bröden i mitten av ugnen i 200° 10 - 15 minuter.
Tid för tillagning:
Förberedelse 20 minuter
Jästid 40 - 50 minuter
Tid i ugnen 10 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar