tisdag 6 maj 2014

Frusen körsbärstårta

FRUSEN KÖRSBÄRSTÅRTA

En idealisk tårta som kan göras dagar i förväg. Förvara den i frysen och ta fram den vid något festligt tillfälle.

1 tårta, ca 12 bitar

1 l vaniljglass
2 burkar konserverade körsbär, ca 360 g
100 g smör eller margarin
1½ dl socker
2 ägg
75 g blockchoklad
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl mjölk
1½ - 2 dl körsbärssylt
2½ dl vispgrädde


Rör glassen mjuk och blanda den med körsbären. Spara ev några bär till garnering. Häll glassen i en rund form klädd med plast- eller aluminiumfolie, 22 - 23 cm i diameter. Frys glassen igen minst 2½ timme.

Rör matfett och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Smält chokladen och blanda ned den i smeten. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i smeten växelvis med mjölken. Häll smeten i en smord, bröad bakform, 1½ l, 22 - 23 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen 30 - 40 minuter. Stjälp upp kakan på galler och låt den kallna. Dela kakan i två bottnar.

Lägg hälften av körsbärssylten på den ena bottnen och lägg den frusna glassen ovanpå. Bred på resten av sylten och lägg på den andra bottnen. Vispa grädden tjock och bred den över tårtan. Ställ tårtan i frysen och frys den några timmar.

Vid serveringen: Skär tårtan i bitar och låt dem tina ca 5 minuter innan du serverar dem. Garnera ev tårtan med bär.


Tid för tillagning:
Förberedelse 20 minuter
Tid i frysen 6 - 7 timmar
Tid i ugnen 30 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar