RÅGGIFFLAR
Vad är väl godare än nybakat bröd till en kopp te eller kaffe? Här är några gifflar som gör sig väl på kaffebordet. Kesella i degen gör dem extra fina.
24 gifflar
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella
2 tsk salt
5 dl fint rågmjöl
7 - 8 dl vetemjöl
Värm mjölken till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med litet av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, kesella, salt, rågmjöl samt vetemjölet, litet i sänder. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Strö över litet mjöl och låt jäsa övertäcktca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rund kaka, ca 40 cm i diameter. Sporra eller skär varje kaka i 12 trekanter. Rulla ihop och forma dem till gifflar. Låt dem jäsa övertäckta på smorda plåtar ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 225° 10 - 15 minuter. Låt gifflarna svalna på galler och servera.
Tid för tillagning:
Förberedelse ca 25 minuter
Jästid ca 1 1/4 timme
Tid i ugnen 10 - 15 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar