måndag 5 maj 2014

Mjuk banan- och havrekaka

MJUK BANAN- OCH HAVREKAKA

Banan, nötter och havregryn sätter sin speciella smak på kakan. Glaserad och garnerad blir den riktigt festlig.

1 kaka, 16 - 18 bitar

100 g smör eller margarin
2½ dl socker
3 ägg
3 bananer
2 dl gräddfil
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
1½ dl havregryn
2 dl hackade hasselnöts-
eller valnötskärnor

Glasyr:
2 dl florsocker
ca 2 msk pressad apelsinsaft

Garnering:
chokladströssel
eller hackade nötter


Rör matfett och socker poröst i en bunke. Rör ned äggen ett i taget. Mosa bananerna och blanda ned dem tillsammans med gräddfilen. Blanda mjöl, bakpulver, kanel och vaniljsocker. Rör ned mjölblandningen, havregrynen och nötterna i smeten. Klicka ut smeten i en smord, bröad ringform, 1½ l. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175° ca 50 minuter.

Låt kakan svalna i formen ca 15 minuter och stjälp sedan upp den på galler för att kallna.

Blanda florsocker och apelsinsaft och ringla det över kakan. Strö över litet chokladströssel eller nötter och servera kakan.


Tid för tillagning:
Förberedelse 15 minuter
Tid i ugnen ca 50 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar