torsdag 8 maj 2014

Potatisfranska

POTATISFRANSKA

Litet mosad potatis i degen gör bullarna extra saftiga och ger god smak. Av en sats får du 12 bullar men receptet går utmärkt att dubbla om du vill ha fler.

12 bullar

4 kokta kalla potatisar
2½ dl mjölk
25 g jäst
2 msk matolja
2 msk farin
1 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl

Till pensling:
ägg eller vatten


Mosa potatisarna. Värm mjölken till 37°. Smula ned jästen i en bunke och lös upp den i litet av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, potatis, olja, socker och salt. Rör ned mjölet i omgångar. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter och låt den sedan jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig och elastisk. Dela degen i 12 bitar och rulla bullar av bitarna. Täck över bullarna och låt dem jäsa på smord plåt ca 30 minuter. Pensla bullarna med ägg eller vatten och grädda dem i mitten av ugnen i 175 - 200° ca 15 minuter. Låt dem svalna på bakgaller.


Tid för tillagning:
Förberedelse 25 minuter
Jästid 1 timme
Tid i ugnen 15 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar